Füstölők
Füstölőt gyújtani önmagában is egyfajta szertartás, legyen szó bármilyen általad kedvelt illatról. Mégis vannak az úgynevezett favoritok, amik túl a kellemes illatélményen egyfajta spirituális többlettel rendelkeznek. Ez leginkább származási helyükre vezethető vissza, ahol a kultúrális hagyomány ragaszkodott bizonyos illatokhoz és összetevőkhöz mert hatásukat gyógyító jellegűnek vagy éppen isteni erővel átitatottnak gondolták. Mindezek természetesen gyakorlati alapon kialakult jótékony hiedelmek voltak, éppen ezért a füstölőkedvelők és használók manapság is szívesen választják őket egy kis plusz segítség reményében.
Ezek a füstölők kizárólag növényi alapanyagokat tartalmaznak, szárított, porított növényi részeket, amit növényi gyantával kevernek. Ez az úgynevezett massala. A keveréket kézzel sodorják egy bambuszpálcára.
Füstölőpálcák:
A pálcás füstölők a legelterjedtebbek a világon, nálunk is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek változatos illatuknak köszönhetően. Manapság már mindenki megtalálhatja a számára megfelelő aromát, hiszen minden gyártónak megvan a saját, féltve őrzött receptje. Ha két azonos illatmegjelöléssel szagolunk füstölőt, minimális eltérést biztosan érezni fogunk. Ez azért van, mert a többi természetes összetevő is befolyásolja a kész füstölőt illatát.
Ami megegyezik ezen füstölők esetében, hogy kizárólag növényi alapanyagokból, (gyantákból, szárított, majd porított növényi részekből) készítenek egy úgynevezett massala-t (ez a keverékek összefoglaló neve), amit kézzel sodornak egy bambuszpálcára.
Visszaáramló kúpfüstölő:
A visszaáramló kúpfüstölők, kizárólag növényi összetevőkből állnak, melyekhez hozzáadnak egy természetes olajat. Ettől a füst elnehezedik és nem csak felfelé száll, hanem lefelé hömpölyög, mint a vízesés. Fontos, hogy megfelelő tartóban használjuk! Ha nem jó a kialakítása, nem tud áramolni a füst.